Kuumassa työskentely rasittaa elimistöä
Työnantajan pitää rajoittaa työntekijän altistumista kuumuudelle.
Rakennusliiton jäsenlehti
15.7.2025
Työnantajan pitää rajoittaa työntekijän altistumista kuumuudelle.
Kesähelteellä kuumuudessa työskentely voi kuormittaa elimistöä ja heikentää suorituskykyä sekä lisätä työpaikalla sairastumis- ja tapaturmariskiä. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville lämpöolosuhteille. Kuumatyöstä puhutaan silloin, kun ilman lämpötila työympäristössä ylittää 28 °C.
Kesällä ulkotöissä kovalle kuumuudelle voivat altistua muun muassa rakennus-, asfaltti- ja kattotyöntekijät. Myös ajoneuvojen ja koneiden kuljettajat voivat altistua kuumalle, ellei niissä ole riittävää ilmastointia.
Rakentajat työskentelevät usein haastavissa olosuhteissa ja kuuma tuo siihen oman lisänsä. Pelkkä lämpömittarin tuijottaminen ei välttämättä kerro koko totuutta työmaan lämpöolosuhteista.
– Rakennustyömailla työskennellään usein ulkona. Auringon uv-säteily ja lämpösäteily on siellä voimakkaampaa kuin sisätiloissa. Olisi tärkeää, että olisi varjopaikkoja ja mahdollisuuksia olla myös viileämmässä tilassa, kuten jäähdytetyissä sosiaalitiloissa, erikoistutkija Kirsi Jussila Työterveyslaitokselta kertoi Rakentajan haastattelussa viime kesänä.
Myös raskaat suojavarusteet lisäävät kuormitusta.
– Suojavarusteet on tietenkin pakko olla työturvallisuuden takia päällä, mutta olisi tärkeää varmistaa, että eri vuodenaikoina olisi lämpötilaan sopivat varusteet. Lisäksi voi miettiä, pitäisikö jäähdyttäviä asusteita käyttää esimerkiksi tauoilla, Jussila muistutti.
Työnantajan velvollisuutena on tunnistaa lämpöoloihin liittyvät riskit. Jos lämpöoloista aiheutuu haittaa tai vaaraa, työpaikalla on arvioitava niiden merkitys työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Tyypillisesti teknisin toimenpitein tulee huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 °C:ssa. Jos työpaikan lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta helteen vuoksi ylittää 28 °C, on työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle rajoitettava.
Rakentajien taukotilojen viilennys helteellä auttaa työntekijöitä palautumaan. Joillakin työmailla työnantaja tarjoilee vissyä tai urheilujuomia, sillä ne sisältävät elektrolyyttejä, jotka pitävät yllä kehon nestetasapainoa. Pitkään kuumassa työskennellessä pelkkä vesi ei riitä.
Työterveyslaitoksen mukaan kuumassa +30 °C tai +40 °C lämpötilassa voi tehdä raskasta työtä ilman keskeytystä enintään 30 minuuttia. Jos raskas työ jatkuu tauon jälkeen, työskentelyaika taukojen välillä lyhenee, vaikka suosituksen mukaiset tauot pidetään keskeytystä enintään 30 minuuttia.
Kun kuumassa lämpötilassa tehdään raskasta työtä, palautumiseen tarvitaan vähintään 20 minuutin tauko. Jos raskas kuumatyö jatkuu yhtä kuormittavana, taukojen kesto pitenee.
Huoneenlämmössä leväten elimistön lämpötila palautuu perustasolle noin 45–60 minuutissa.
Teksti ja kuvat: Johanna Hellsten
Yleinen
15.7.2025
Liitossa
9.7.2025
Liitossa
7.7.2025
Laki
9.6.2023
Yleinen
22.3.2024
Työturvallisuus
16.12.2021