”Rakennusliitto on hyvä tekoälytyökalu”
Lecan tehtaalla on sovittu paikallisesti työvuorojen pituudesta. Ammattiliitosta sai apuja sopimuksen tekemiseen.
Rakennusliiton jäsenlehti
11.4.2025
Lecan tehtaalla on sovittu paikallisesti työvuorojen pituudesta. Ammattiliitosta sai apuja sopimuksen tekemiseen.
Kuusankosken Leca-soratehtaan tuotannossa on töissä 4 työntekijää kerrallaan.
– Yksi lastaa autoja ja seuloo tavaraa. Kaksi operaattoria, savenvetäjä ja polttaja, seuraa tuotantoa. Itse olen tässä vuorossa etumiehenä, tehtaan pääluottamusmies Lasse Arvila kertoo.
Etumiehen tehtäviin kuuluu muun muassa tauottaa operaattoreita. Tehtäviä vaihdetaan myös 2 tunnin välein vireyden säilyttämiseksi.
Tuotanto pyörii katkeamattomassa vuorotyössä. Sen lisäksi tehtaalla työskentelee päivävuorossa tehtaan kunnossapito, aliurakoitsijan sähkömiehet ja säkitysporukka, joka tekee kahta 8 tunnin vuoroa.
– Kaikki tekevät kaikkia töitä. Itsekin aloitin kunnossapidossa, vuonna 2006 tehtaalle töihin tullut Arvila toteaa.
Lecan tehtaalta hoidetaan myös Wienerbergerin Korian tiilitehtaan yö- ja viikonloppupäivystykset. Tehtaat ovat aikaisemmin olleet samaa yhtiötä ja hyväksi havaittua järjestelyä on jatkettu yrityskauppojen jälkeenkin.
Lecan tehtaille on sovittu poikkeukselliset 12 tunnin työvuorot työntekijöiden aloitteesta. Vuorokierrossa on 2 aamuvuoroa, 2 yövuoroa, yövuoron jälkeinen makuuvuoro ja 5 vapaapäivää. Arvilan mukaan työvuorokierto on toiminut hyvin. Asia sovittiin työnantajajärjestön ja Rakennusliiton avustamana.
– Se oli paikallista sopimista. Liitot olivat todella hyvä tuki ja työkalu tekemään tätä sopimusta. Sovimme ensin paikallisesti ja liitot siunasivat asian. Silloin sopimukseen ei tule lapsuksia.
Tessi on Arvilan mukaan erinomainen pohjapaperi, jonka päälle on helppo rakentaa paikallisia sopimuksia.
– Rakennusliitto on hyvä tekoälytyökalu sopimusten tekoon. Paikallinen sopiminen ei vähennä ammattiliiton tarvetta, pikemminkin päinvastoin, Arvila kiteyttää.
Pääluottamusmiehen pestiin Arvila valittiin vuonna 2020.
Kuusankosken työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä, 40 vuoden työsuhteet ovat tavallisia.
– Tilanne on ehkä viime vuosina muuttunut, lähtijöitäkin on ollut. Kun itse tulin taloon, ensimmäisen 15 vuoden aikana porukka ei paljoakaan vaihtunut.
Operaattori Kimmo Partonen on tällä hetkellä kolmantena pitkien työsuhteiden tilastossa tehtaalla.
– Työ on automatisoitunut paljon, aikaisemmin istuimme sillalla eikä valvomossa. Talvella istuttiin pilkkihaalarit päällä pakkasessa. Hallissa oli uuni päällä, siellä oli lämmintä, Partonen muistelee aikaisempaa savenvetäjän työvaatetusta.
– Töissä oli silloin yli 70 työntekijää. Savenvetäjiä oli neljä ja käytössä oli 2 uunia. 1990-luvun alun laman aikaan joka toinen joutui lähtemään.
Nykyisin Kuusankosken tehtaalla noin 30 työntekijää ja koko tuotanto pyöritetään yhdellä uunilla.
19 vuotta sitten Lecalle töihin tulleella laadunvarmistaja Pia Punkkisella on harvinainen työtehtävien yhdistelmä
– Tulin aluksi tänne siivoojaksi ja keittiötöihin.
Työnkuva laajeni ensin savinäytteiden ottajaksi, sitten papunäytteiden laaduntarkkailijaksi. Savinäytteitä otetaan niin hihnalta kuin savipellolta. Näytteestä mitataan kosteus ja märkäpaino. Papuja poltetaan uunissa ja sen avulla selvitetään raetiheyttä.
– Viihdyn täällä todella hyvin. Ikinä en vaihtaisi työpaikkaa. Minulla on ihanat työkaverit, heidän kanssaan tulee hyvin juttuun.
Punkkinen on voinut sopia itselleen passelit työajat. Aamuvirkku aloittaa työt aamukuudelta näytteidenotolla ja sen jälkeen Punkkinen rientää keittiöön järjestämään työmaaruokailua.
– Ensiksi siistin keittiön ja laitan kahvit tulemaan. Seuraavaksi siivoan pukuhuoneen ja saunan. Kello 7.45 on aamupalaveri, jonka jälkeen teen ruokatilauksen. Sitten kirmaisen näytteiden ottoon ja laadunvarmistukseen. Sen jälkeen tulen takaisin keittiöön tekemään lopputyöt, Punkkinen kuvaa normipäivän kulkua.
Viime vuosina Lecan tehtaalla on jouduttu lomauttamaan työntekijöitä, kun rakennusalan lama on vähentänyt tuotteiden menekkiä. Lomautuksia on ollut tänäkin talvena, mutta nyt tuotanto on käynnistetty uudestaan ja uusia tuotteitakin on tullut valikoimaan.
– Olemme kritisoineet lomautuksia, sillä tehtaalla voitaisiin tehdä kunnossapitotöitä hiljaisina aikoina, Arvila harmittelee.
Tehtaalla on normaalistikin 2 seisokkia vuosittain. Kesällä tehdään isompaa huoltotyötä, talvella on lyhyempi korjausjakso. Huollot tehdään pääasiassa omalla porukalla.
Arvila ei pääse eroon Lecan tuotteista lomareissuillaankaan.
– Hotellin aulassa tulee hypisteltyä kukkaruukuista, mikä laatu onkaan kyseessä.
Kuusankosken tehtaalla on kymmenkunta jatkuvassa tuotannossa olevaa päälajiketta. Sen lisäksi tehdään tarvittaessa muitakin raekokoja.
– Meillä on kivihiili korvattu pellettipölyllä. Se vähentää merkittävästi meidän hiilijalanjälkeämme, Arvila kehuu.
Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen
Leca-kevytsora on savesta valmistettu eriste- ja kevennysmateriaali. Leca-soraa käytetään muun muassa infrarakentamisen kevennyksissä, kevytsorakatoilla sekä hulevesien hallinnassa.
Nykyinen saviesiintymä on 20 kilometrin päässä. Vanhoista tehtaan ympärillä olevista savikaivannoista on kehkeytynyt Keltin altaat, jotka ovat hanhien ja kurkien suosima levähdyspaikka muuttoaikoina.
Leca-soraa on tehty Suomessa vuodesta 1951 lähtien. Nykyisin Leca Finland Oy:n Leca -soratehdas on osa Saint-Gobain-konsernia.
Liitossa
17.4.2025
Yhteiskunta
11.4.2025
Vapaalla
11.4.2025
Yleinen
22.3.2024
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021