Rakentajan eväät 4/2024
Ihana, terveellinen herne!
Rakennusliiton jäsenlehti
20.6.2024
Ihana, terveellinen herne!
Jaa artikkeli
Niin kauan kuin muistan, maukkaat kotimaiset herneet ovat kuuluneet kesän ykkösjuttuihin. Jos niitä ei jostain syystä ole saatavilla, pakasteherneistäkin syntyy herkullista ruokaa.
Muikean maun ohella herneissä on mukavasti proteiinia, suolistolle suotuisia kuituja sekä ravinto- ja kivennäisaineita. Yllätyn kerta toisensa jälkeen siitä, miten täyttäviä nämä vähäkaloriset pikku vitamiinipommit ovatkaan! Herneet pitävät kylläisyydentunnetta hyvin yllä – huomaat sen kokeiltuasi kesäistä hernepestoreseptiäni. Myös pakasteherneiden hintalappu ilahduttaa näinä aikoina, kun kaikki ympärillä tuntuu vain kallistuvan.
Helppokäyttöiset herneet taipuvat niin keitoiksi, kasvispihveiksi, tahnoiksi, muhennoksiksi kuin lisäkkeiksikin. Ne sopivat erinomaisesti myös pastaan ja risottoon. Pohjoisitalialainen herne-riisiherkku risi e bisi sekä brittiläistä fish n’ chips -annosta saatteleva hernepyree ovat klassikkoja, joihin ei kyllästy koskaan. Kenties ainut herneitä sisältävä ruoka, jota en ole vieläkään oppinut ymmärtämään, on kesäkeitto. Ja se ei ole herneiden vika.
Näin kesällä herneet ovat ihanimmillaan sellaisinaan, vasta pyydetyn kalan kyljessä sekä tietysti salaateissa. Hernepeston kera tarjottava ruokaisa salaattini hurmaa makunsa ohella värikkyydellään. Kokeile ja ihastu!
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Tällä ohjeella syntyvästä pestosta riittää myös eväsleipien väliin työmaalle pariksi päiväksi. Jos haluat salaatista vieläkin ruokaisamman, revi päälle mozzarellaa tai lisää fetakuutioita.
Salaatti
1 sydänsalaatti
1 punasikuri
4–5 retiisiä
8 pientä uutta perunaa
3 lehteä kurttu- tai lehtikaalia
½ pkt pekonia
kourallinen isoja valkoisia papuja
merisuolaa
(syötäviä kukkia)
Vinegretti
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
½ limetin mehu
merisuolaa
mustapippuria
hyppysellinen sokeria (maun pyöristämiseksi)
Hernepesto
2 ½ dl herneitä (tai 200 g pss pakasteherneitä)
2 valkosipulinkynttä
kourallinen raastettua pecorinojuustoa
ruukku minttua
nippu (4–5 oksaa) basilikaa
extra virgin -oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
½ limetin mehu
Revi salaattien lehdet pienemmiksi kulhoon. Sekoita vinegretti, valuta se lehdille ja sekoita. Nosta lehdet kulhosta ja asettele ne laakeampaan astiaan. Viipaloi retiisit ohuelti.
Huuhtele perunoista enin multa ja kypsennä ne suolavedessä kattilassa. Lisää kylmää vettä, niin kuoret irtoavat vetäisemällä. Pilko perunat ja levitä ne salaattipedille retiisien kanssa.
Huuhtaise kaalinlehdet, valuta niistä vesi talouspaperin päällä ja revi pienemmiksi. Lorauta pannulle öljy, paista pekonit rapeiksi ja nosta ne talouspaperille. Paista kaali pekoninrasvassa rapeaksi. Murusta valutettu pekoni salaattipedille ja lisää samalla kaalinlehdet ja pavut.
Tee lopuksi pesto. Kuori valkosipulinkynnet, litistä ne veitsen lappeella ja pilko karkeasti. Raasta pecorino.
Laita herneet, valkosipuli, minttu ja basilikanlehdet sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Lisää öljy ja aja tasaiseksi. Lisää pecorinoraaste ja hiukan öljyä. Anna koneen pyöriä, kunnes massa on tasaista, ja mausta makusi mukaan. Suola kannattaa lisätä vasta pecorinon jälkeen, sillä juusto on suolainen.
Notkista pesto limetin mehulla ja lusikoi se keoiksi salaattipedille. Ripota päälle sormisuolaa. Jos haluat, koristele koko komeus syötävillä kukilla.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Työturvallisuus
16.12.2021
Laki
9.6.2023