Työelämän heikennykset jatkuvat

Lakimuutokset voimaan: yhteistoimintalain soveltamiskynnys nousee ja muutosneuvotteluiden kesto lyhenee.

Yhteistoimintalain muutokset tulivat voimaan 1.7.2025. Yhteistoimintalakia sovelletaan jatkossa yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. Yhteistoimintalakia on aiemmin sovellettu yrityksiin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 20.

Työnantajien, joiden palveluksessa on säännöllisesti 20–49 työntekijää, on kuitenkin noudatettava tiettyjä laista tulevia velvoitteita.

Työvoiman käytön vähentämistä koskevia muutosneuvotteluita tulee jatkossa käydä joko 3 viikkoa tai 7 päivää. Aiemmin muutosneuvotteluajat ovat olleet 6 viikkoa tai 14 päivää. Neuvotteluluaikojen lyhennyksellä on vaikutusta työntekijöiden toimeentuloon, sillä se nopeuttaa työntekijöiden mahdollista päätymistä lomautetuiksi tai irtisanotuiksi.

Rakennusliiton vastaava lakimies Päivi Poutanen avaa muutoksia tarkemmin elokuun Rakentaja-lehdessä ja Rakentajan verkossa 15.8.

YT-asiamiehen virka halutaan lakkauttaa

Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran lakkauttamiseksi kesäkuun puolivälissä.

Yhteistoiminta-asiamiehen keskeinen tavoite on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Yt-asiamies myös valvoo muun muassa yhteistoimintalain ja henkilöstörahastolain noudattamista.

SAK:n johtajan, Heli Puuran mukaan yt-asiamiehen viran lakkauttaminen on vastoin EU-säädöksiä.

TEM valmistelee myös työneuvoston lakkauttamista. Työneuvoston tehtävänä on antaa lausuntoja muun muassa vuosilomalain, työaikalain ja työturvallisuuslain tulkinnasta ja soveltamisesta.

Nämä lait ja niiden oikea tulkinta ovat tärkeitä työntekijöiden suojelun ja oikeusaseman kannalta.

Lisäksi työneuvoston kautta on mahdollista saada erimielisestä laintulkinnasta juridinen lausunto verrattain nopealla ja edullisella tavalla.