Nykyhallitus ei ole kovin hedelmällinen.
Orpo-Purran hallitus (kok./ps.) panee parhaillaan väestönvaihtoteoriaa käytäntöön ja vaihtaa keskituloiset pienituloisiksi ja köyhät täysin varattomiksi. Väkiluvun kasvattaminen kotimaisin voimin ei onnistu, kun parhaimmassa lisääntymisiskussa olevat nuoret elävät taloudellisen ahdingon keskellä ja tulevaisuus näyttää epävarmalta.
Yle uutisoi heinäkuun alussa, kuinka tukimuutokset ajavat nuoria ahdinkoon. Tämä on näkynyt muun muassa lisääntyneinä vuokrasopimusten purkamisina ja häätöinä. Jos nuorella ihmisellä ei ole omaa asuntoa, patjanväpätyshommat eivät varmasti ole ensimmäisenä mielessä.
Nykyhallitus on muuttanut työmarkkinoita työnantajia ja yrityksiä suosivammaksi. Parhaillaan lausuntokierroksella olevaan hallituksen lakiesitykseen määräaikaisten työsuhteiden helpottamisesta on suhtauduttu kielteisesti. Esimerkiksi tasa-arvovaltuutetun mukaan lakimuutos tulisi todennäköisesti lisäämään naisten kokemaa raskaus- ja perhevapaasyrjintää.
Samassa lakipaketissa halutaan lyhentää lomautusten ilmoitusaikaa ja takaisinottovelvollisuutta. Avi on arvostellut lakialoitetta siitä, että tällä pykälällä yritettäisiin päästä eroon työnantajan hankaliksi kokemista työntekijöistä.
Syntyvyys kääntyi vuonna 2021 nousuun Suomessa pitkän laskukauden jälkeen, mutta palasi vielä jyrkempään syöksykierteeseen seuraavana vuonna. Jos tästä kehityksestä haluaa nähdä jotain positiivista, on se, että Suomeen syntyy vähemmän kärsimystä kokevia lapsia. Unicefin lasten hyvinvointia EU- ja OECD-maissa mittaavassa tutkimuksessa Suomen sijoitus on tippunut 5. sijalta 17. sijalle 43 maan joukossa.
‒ Suomi on maailman onnellisin maa, mutta tämä tutkimus kertoo toista kuvaa lasten ja nuorten tilanteesta, Suomen Unicefin lapsiystävällisen hallinnon päällikkö Sanna Koskinen totesi julkistustilaisuudessa.
Lukusuositus
Ihmisiä laman kurimuksessa.
Pentti Haanpää: Noitaympyrä
Kuuntelusuositus
Ruotsalainen vinkki rahahuolien ratkaisuun.
ABBA: Money, Money, Money