Rakentajan eväät 5/2021
Maailman parhaat kesäkurkut.
Rakennusliiton jäsenlehti
12.8.2021
Maailman parhaat kesäkurkut.
Jaa artikkeli
Tänä hellekesänä on tullut herkuteltua raikkailla hölskytyskurkuilla jo moneen otteeseen. Helppotekoisella mummojen reseptillä valmistuvia kurkkuja kannattaa tehdä reippaampi setti kerralla, sillä ne säilyvät jääkaapissa useamman päivän – jos niitä ylipäätään jää jäljelle. Ainakin meillä kurkkupurkki tyhjenee silmänräpäyksessä.
Maukkaimmat hölskytyskurkut syntyvät parhaillaan sesongissa olevista avomaankurkuista. Valitse kirkkaanvihreitä, sutjakan mallisia ja kiinteitä avomaankurkkuja – ja kuori ne ohuelti, jos kuori on paksu. Hölskytyskurkut voi valmistaa myös tavallisesta kurkusta, jota ei tarvitse kuoria. Maukkaudessa ne jäävät kuitenkin jälkeen avomaankurkkuversiosta.
On pitkälti makuasia, syntyykö paras lopputulos millinohuista viipaleista. Jos keittiöstäsi ei löydy mandoliinia, saat ohuenohuita siivuja juustohöylällä. Itse tykkään jättää kurkkusiivut hivenen paksummiksi: näin ne pysyvät rapsakoina ja niihin jää mukavasti purupintaa.
Myös nesteen määrä tässä ohjeessa on viitteellinen: toiset pitävät liemevämmistä kurkuista kuin toiset. Kannattaa samalla muistaa, että kurkuista 96–98 prosenttia on jo itsessään vettä. Sopiva nesteen määrä riippuu myös käyttämiesi avomaankurkkujen koosta.
Itse hölskyttelen näiden lapsuuden nostalgiakurkkujen joukkoon fenkolia, sillä sen anikseen taittava maku sopii kurkkuihin täydellisesti. Appelsiininkuoren asemesta voit myös kokeilla sitruunankuorta, kunhan lisäät sitä vain pikkiriikkisen, sillä sitruunan aromi dominoi helposti kokonaisuutta. Sitruunaiset kurkut sopivat etenkin valkolihaisten kalojen kanssa tarjottaviksi.
Monen mielestä hölskytyskurkut ovat parhaimmillaan juuri marinoituina, ja optimaalisesta marinointiajasta riittää näkemyksiä joka lähtöön. Jos ajatus fenkolista, appelsiinista ja korianterista ei iske, jätä ne pois ja valmista klassikkoversio pelkästä kurkusta.
Teksti ja kuvat: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
4 avomaankurkkua
½ pieni fenkoli
1 dl tuoretta tilliä
tuoretta korianteria maun mukaan
1 (luomu)appelsiinin kuori + hiukan appelsiinin mehua
2 rkl Rajamäen väkiviinaetikkaa
2 rkl valkoviinietikkaa
3/4 dl sokeria
runsas 1 tl merisuolaa
Huuhtaise ja kuori kurkut ja leikkaa ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Pese fenkoli, poista kova kanta ja leikkaa fenkoli ohuiksi renkaiksi. Säästä fenkolin tupsut.
Hienonna tilli ja revi korianterista lehdet. Pese appelsiini huolella ja raasta sen kuori. Ota samalla talteen tilkka vastapuristettua mehua.
Käytä puhdasta, kuivaa lasipurkkia. Mittaa purkkiin etikat, sokeri, suola ja appelsiinin mehu. Hölskytä purkkia huolella, jotta sokeri liukenee nesteeseen. Lisää sitten kurkku, tilli, korianteri, fenkoli ja tupsut sekä appelsiininkuori, ja hölskyttele uudemman kerran niin että viipaleet maustuvat kunnolla.
Jos nestettä tuntuu olevan liikaa, valuta liiat pois. Nosta kurkut jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
Nauti sellaisenaan hellepäivän herkkuna tai grillipihvin lisäkkeenä. Hölskytyskurkut maistuvat taivaallisilta myös leivän päällä ja salaateissa.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021