Rakentajan eväät 2/2025
Herkullista hedelmistä.
Rakennusliiton jäsenlehti
11.4.2025
Herkullista hedelmistä.
Moni meistä rakastaa hedelmiä aamupalalla ja jälkkäreissä, mutta vierastaa niitä kokatessa. Aivan suotta! Hedelmät tuovat lautaselle väriä, makua ja vitamiineja.
Kun olo tuntuu nuutuneelta pitkän ja keleiltään epämääräisen talven jälkeen, vitamiinipurkin sijaan suuntaan kaupan hedelmäosastolle. Monesti jo pelkkä kirkkaanväristen hedelmien hypistely tuntuu kohottavan yleisvirettä.
Näyttävien sitrusten ohella laarista löytyy eräs suosikkihedelmäni, ulkonäöltään vaatimaton passionhedelmä. Maultaan omaleimaisen vitamiini- ja kuitupommin sesonki alkaa olla huhtikuussa parhaimmillaan, ja tähän jälkiruoissa ja välipaloissa suosittuun hedelmään törmää jo useissa marketeissa. Kilohintaa on, mutta maku on niin voimakas, että kokkailuun riittää 1–2 passionhedelmää. Valikoi laarista ryppykuorinen yksilö; se on sileää kypsempi.
Suositussa veriappelsiinissa puolestaan on vielä appelsiiniakin enemmän C-vitamiinia. Jos veriappelsiineja ei enää löydy tai ne tuntuvat nahistuneilta, salaattiin sopii yhtä mainiosti tavallinen appelsiini tai sweetie (vaaleanvihreä, appelsiinia kookkaampi sitrushedelmä).
Teksti ja kuvat: Sanna Kissakangas
Tätä nopeasti valmistuvaa salaattia on helppo muunnella oman maun mukaan. Mintun asemesta halloumille sopii esimerkiksi thaibasilika tai sitruunamelissa. Jos halloumia ei ole saatavilla, mozzarella ja leipäjuusto sointuvat mainiosti passionhedelmän makuun. Voit myös korvata pekonin vähärasvaisemmalla kanalla ja paistaa pilkkomasi rintafileet pannulla.
2 veriappelsiinia tai appelsiinia
1 pkt (200 g) halloumia
1 pieni kerä salaattisikuria tai muuta salaattia
leivinpaperia
1 pkt (170 g) pekonia
muutama lehti lehtikaalia
rypsi- tai oliiviöljyä
merisuolaa
valko- tai omenaviinietikkaa
½ limen mehu
mustapippuria myllystä
(hyppysellinen sokeria)
1 prk ananasrenkaita
2 kypsää avokadoa
2 passionhedelmää
tuoretta minttua
Kuori ja paloittele veriappelsiini. Leikkaa halloumi paksuhkoiksi viipaleiksi. Huuhtaise salaatti.
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Levitä pekonisiivut leivinpaperoidulle pellille. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja revi lehdet hiukan pienemmiksi. Levitä lehdet pellin toiseen laitaan, pirskota päälle öljyä ja mausta kevyesti suolalla. Aseta pelti uunin yläosaan.
Kypsennä lehtikaali rapeaksi (omassa kiertoilmauunissani riitti vajaa 15 minuuttia) ja nosta talouspaperin päälle odottamaan. Lisää lämpöä 200 asteeseen ja kypsennä pekonia 5–10 minuuttia (uunista riippuen). Ota pekoni uunista ja valuta rasva pois talouspaperin päällä.
Levitä salaatinlehdet lautasille tai tarjoiluastiaan. Sekoita vinegretti öljystä, etikasta ja limen mehusta. Mausta suolalla sekä mustapippurilla (ja halutessasi sokerilla) ja pirskota lehdille.
Valuta ananasrenkaista mehu ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla. Halkaise avokado, poista kivi ja pilko hedelmäliha. Purista päälle limemehua, ettei avokado tummu. Levitä avokado ja veriappelsiini salaattipedille. Murusta sekaan pekoni.
Sivele halloumiviipaleet öljyllä. Sivele öljyä myös paistinpannun pintaan. Paista halloumi ja ananasrenkaat kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Paloittele ja nostele salaattipedille.
Halkaise passionhedelmät ja lusikoi sisus halloumipalasille. Revi lopuksi päälle mintunlehtiä ja koristele passionhedelmän puolikkaalla.
Liitossa
17.4.2025
Yhteiskunta
11.4.2025
Vapaalla
11.4.2025
Yleinen
22.3.2024
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021