Rakentajan eväät 1/2021
Hernari – tämän vuodenajan ykkössafka
Rakennusliiton jäsenlehti
29.1.2021
Hernari – tämän vuodenajan ykkössafka
Jaa artikkeli
Jos pitäisi valita yksi ruoka, joka sopii helmikuiseen pöytään kuin nakutettu, sehän on tietysti wanha kunnon hernekeitto! Yksi tykkää notkeasta, toinen sakeasta rokasta, minä maustan reippaalla kädellä. Entä miltä valmiskeitot maistuvat omatekoisen rinnalla? Nappasin oman sopan kaveriksi neljä keittoa tavallisista ruokakaupoista
Alepasta mukaan tarttuneessa Jalostajan Luomuhernekeitossa (1,89 €) on miellyttävä, aidon hernemäinen tuoksu. Koostumukseltaan pehmeä keitto on maultaankin tasapainoinen: tätä lusikoi ihan mielellään. Lihan maku tuntuu melko vähän, suolaus sen sijaan on kohdillaan. Lisämausteeksi purkki suosittaa meiramia, rosmariinia tai basilikaa, joista viimeinen ei olisi tullut heti mieleen hernekeittoa ajatellessa.
Akaalaisen Kymppi-Maukkaat Oy:n Kymppi Palvihernekeitto (1,75 €) on minulle uusi tuttavuus, vaikka S-marketissa tulee asioitua usein. ”Täyden kympin makua” lupaava keitto tuoksuu hienosti savulta ja maistuu ehdalta lihalta. Koostumuksessakaan ei turhia kursailla. Keiton mausteiksi purkki ehdottaa tuttuun tapaan sinappia, sipulia ja yrttejä. Tässä on ytyä!
Lähimmästä isosta K-marketista löytyvän, Kivikylän Kotipalvaamon valmistaman Palvarin Hernekeiton (2,19 €) kyljestä osuu ensimmäisenä silmään Joutsen-merkki. ”Suomalaisesta savusaunapalvilihasta valmistettu” soppa on ihmeen vaaleaa, ja tuoksussa häivähtää outo vivahde ennen kuin savuaromi ottaa vallan. Silti mauttomampi kuin edellinen.
Lidlin Kania-tuotemerkin Luomuhernekeitto (1,49 €) on joukon ainut vegehernari. Tasapainoinen, kivan paahteinen maku, jossa porkkanoilla on tuntuva rooli. Plussaa myös rakenteesta eli siitä, miten herneet ”muljahtelevat” suussa. Pussukan takana olevalla Mausteinen hernekeitto -ohjeella voi tuoda lisämakua tähän hennon harmoniseen soppaan.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Tässä talvisessa sopassa on itämaista twistiä, mutta vain hieman: eihän nyt klassikkoa sovi miten tahansa muokata! Kurkuma tuo keittoon ihanan tuoksun ja keltaiseen taittavan värin, mutta voit hyvin valmistaa sopan ilman sitä ja tähtianista – ja korvata ne tyypillisemmillä mausteilla kuten meiramilla, maustepippurilla ja sinapilla. Klassinen hernekeittoliha olisi tietysti potkaa, lapaa tai savukylkeä; itse vaan pidän keveämmästä kanaversiosta.
500 g pss kuivattuja herneitä (+ vettä liottamiseen)
2 l vettä (keittoon)
1 sipuli
½ punasipuli
2 kanaliemikuutiota
4 laakerinlehteä
3 tähtianista
muutama rouhaisu valkopippuria myllystä
2 tl merisuolaa
1 ½ tl kurkumaa
200–250 g savukanaleikkelettä
½ pkt pekonia
tuoretta korianteria
Huuhtele herneet siivilässä juoksevan veden alla. Kaada ne kattilaan ja päälle kylmää vettä. Anna liota vähintään yön yli tai työpäivän ajan.
Kuori ja hienonna sipulit. Valuta herneet siivilässä ja kaada takaisin kattilaan. Peitä vedellä ja kiehauta. Kun pinnalle kertyy vaahtoa, kuori se pois.
Lisää sipuli, liemikuutiot, laakerinlehdet, tähtianikset ja mausteet. Laske lämpöä reippaasti ja anna poreilla kannen alla tunti–puolitoista. Jos soppa uhkaa kuivua, lisää vettä. Sekoita myös välillä, ettei keitos pala pohjaan.
Pilko kanaleikkele pienemmäksi. Poimi laakerinlehdet ja anikset keitosta, ja lisää kana. Keitä vielä 20 minuuttia matalla lämmöllä. Pilko pekoni, paista rapeaksi ja murusta se veitsellä.
Tarkista suola ja koristele soppa pekoninmurulla ja korianterinlehdillä. Tarjoa kuumana.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021