Rakentajanaisten kesken
Maaliskuun lopussa 15 rakentajanaista Pirkanmaalta ja lähialueilta kokoontui saunailtaan Tampereelle.
Rakennusliiton jäsenlehti
Maaliskuun lopussa 15 rakentajanaista Pirkanmaalta ja lähialueilta kokoontui saunailtaan Tampereelle.
Tampereella on ollut aktiivista rakentajanaisten toimintaa vuosikymmeniä sitten. Nyt toimintaa on herätelty henkiin muutaman vuoden ajan. Aktiivisena toimijana on Tampereen osasto 10:n naisjaosto.
Naisten omat tapaamiset ovat sekä ajankohtaisista asioista keskustelua, hauskanpitoa että vertaistukea. Kun rakentajista alle 10 prosenttia on naisia, työmaalla ei välttämättä kohtaa muita naisia kovin usein.
Miesten kanssa työskenteleminen sujuu naisten mukaan hienosti, mutta välillä on tärkeää päästä juttelemaan asioista naisten kesken. Sekä keskustelun tyyli että aiheet ovat erilaisia.
Samaan aikaan tapaamisen kanssa viereisellä Nokia-areenalla pelataan jääkiekkoa: Tappara kohtaa TPS:n. Saunatiloissa kukaan ei kurkistele pelitilannetta puhelimestaan.
– Naisten kanssa ei tarvitse puhua koko ajan autoista tai lätkästä, naiset nauravat.
Naistapaamisissa puhutaan myös vakavia asioita. Moni on joutunut kohtaamaan työmailla häiritsevää huumoria ja käyttäytymistä.
– Ihan kiva kuulla, mitä tarvitsee sietää työelämässä ja mitä ei, talonrakentaja Jenna Pärnänen toteaa.
Naiset ovat yhtä mieltä siitä, että raja tulee vastaan viimeistään silloin, kun fyysiseen koskemattomuuteen puututaan.
Rakentaja-lehden hiukan yli vuosi sitten tekemään kyselyyn vastanneista naisista 62 % oli kokenut henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkauksia työssään. Kokemuksia on myös Tampereelle kokoontuneilla naisilla.
– Mulla oli viime työmaalla yksi mies, joka läpsi mua aina perseelle, Pärnänen kertoo.
Miehelle oli huomautettu vastaavasta käytöksestä myös aiemmin. Pärnänenkin sanoi asiasta läpsijälle itselleen ja kertoi lopulta myös työsuojeluvaltuutetulle. Työsuojeluvaltuutetun puhuttelun jälkeen mies käyttäytyi asiallisesti, ja pian Jennakin vaihtoi työmaata.
Asiatonta käytöstä on tullut paitsi työmaalla myös pikaviestinten välityksellä.
– Entiseltä työkaverilta olen saanut Messengerissä sellaisen kuvan, maalari Tuija Simpanen kertoo. Kaikki tietävät heti, millaisesta kuvasta puhutaan.
Osa naisista on onneksi välttynyt kokonaan ahdistelulta. Monella on tällä hetkellä työporukka, jossa asiatonta käytöstä ei ilmene. Kaikkia kommenttejakaan ei oteta turhan vakavasti.
– Mun huumori riittää aika pitkälle, Tiia Sandberg toteaa.
– Vain kerran koko työuran aikana sellainen työkaveri, josta ei olisi ikinä uskonut, alkoi puhua todella ällöttäviä juttuja, Sandberg kertoo.
Aina ongelmia miesvaltaisissa työyhteisöissä eivät aiheuta ainoastaan miehet. Jenna Pärnänen ja Krista Saario ovat kohdanneet vähättelyä ja epäreilua käytöstä myös toisten naisten taholta.
– Kun kysyin jotain, hän alkoi puhua miehelle, niin kuin en olisi siinä, Pärnänen kuvailee entistä työkaveriaan.
Miksi naisten sitten kannattaa edes lähteä alalle? Joukon nuorinta, pintakäsittelyalaa opiskelevaa Taru Pesosta häirintäkokemusten kuuleminen jännittää. Sekä opinnoissa että työharjoittelussa on kuitenkin ollut turvallinen olo.
Naiset toteavat myös, että epäasiallinen käytös vähenee koko ajan, kun nykyaikaiseen työelämään tottuneet nuoret tulevat alalle. Pärnästäkin läpsinyt mies oli kuusissakymmenissä.
– Nuoret ovat avarakatseisempia ja fiksumpia, Krista Saario toteaa.
Naiset kehuvat rakennusalan palkkausta, joka on usein parempi kuin esimerkiksi kaupan alalla. Myös työajat ovat perheellisillekin usein kätevät: aamulla aikaisin töihin ja iltapäivällä kotiin.
– Eikä se työ ole sen ihmeellisempää, ihan nainen pystyy siinä missä mieskin, Tiia Sandberg toteaa.
Välillä tuntuu, että naisena miesvaltaisella alalla on tehtävä tuplasti enemmän töitä, jotta otetaan vakavasti. Ainoa poikkeus on naisten mukaan ollut raskausaika. Silloin työkavereilta on saanut avuntarjouksia painaviin kantamuksiin ja kehotuksia ottaa kevyemmin.
– Ehkä siinä kohtaa miehet oli, että voinko kantaa sinut kahville, Henriika Sianoja nauraa.
Teksti ja kuvat: Salla Virtanen
Terveys
24.4.2025
Liitossa
17.4.2025
Yhteiskunta
11.4.2025
Yleinen
22.3.2024
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021