Rakentajan eväät 2/2025

Herkullista hedelmistä.

Moni meistä rakastaa hedelmiä aamupalalla ja jälkkäreissä, mutta vierastaa niitä kokatessa. Aivan suotta! Hedelmät tuovat lautaselle väriä, makua ja vitamiineja.

Kun olo tuntuu nuutuneelta pitkän ja keleiltään epämääräisen talven jälkeen, vitamiinipurkin sijaan suuntaan kaupan hedelmäosastolle. Monesti jo pelkkä kirkkaanväristen hedelmien hypistely tuntuu kohottavan yleisvirettä.

Näyttävien sitrusten ohella laarista löytyy eräs suosikkihedelmäni, ulkonäöltään vaatimaton passionhedelmä. Maultaan omaleimaisen vitamiini- ja kuitupommin sesonki alkaa olla huhtikuussa parhaimmillaan, ja tähän jälkiruoissa ja välipaloissa suosittuun hedelmään törmää jo useissa marketeissa. Kilohintaa on, mutta maku on niin voimakas, että kokkailuun riittää 1–2 passionhedelmää. Valikoi laarista ryppykuorinen yksilö; se on sileää kypsempi.

Suositussa veriappelsiinissa puolestaan on vielä appelsiiniakin enemmän C-vitamiinia. Jos veriappelsiineja ei enää löydy tai ne tuntuvat nahistuneilta, salaattiin sopii yhtä mainiosti tavallinen appelsiini tai sweetie (vaaleanvihreä, appelsiinia kookkaampi sitrushedelmä).