Rakentajan eväät 1/2025
Helmikuun herkku: mutkat suoriksi -hernekeitto.
Rakennusliiton jäsenlehti
14.2.2025
Helmikuun herkku: mutkat suoriksi -hernekeitto.
Jaa artikkeli
Niin makoisaa kuin klassinen, yön yli liotetuista kuivatuista herneistä valmistuva hernerokka onkin, arjessa tekee usein mieli vetää mutkat suoriksi.
Kotimaisista pakasteherneistä syntyy käden käänteessä samettisen kuohkea keitto, johon pottu tuo vielä lisää makua ja täyttävyyttä. Omilla mittareilla kotitekoinen pikahernekeitto pesee markettien purkkihernarit mennen tullen. En edes liiemmin sulattele herneitä vaan heitän ne pataan sellaisinaan.
Näin talvella suosin herneitä siksikin, että maukkauden ohella niissä on elimistön toiminnalle tärkeitä kuituja ja vitamiineja sekä kaliumin ja sinkin kaltaisia kivennäisaineita, jotka osaltaan auttavat vastustuskyvyn ylläpitämisessä vuoden pahimpaan flunssa-aikaan. Ja mikä parasta, pakasteherneitä ei ole hinnalla pilattu!
Raskaan työn raatajalle proteiinipitoisilla herneherkuilla on myös se hyvä puoli, että ne pitävät nälän loitolla pidempään kuin kiireessä hotkaistut höttövälipalat. Uusien ravitsemussuositusten mukaan päivittäiseen ruokavalioon tulisikin sisällyttää satakunta grammaa herneitä tai muita palkokasveja. Herkkäsuolistoiselle toki palkokasvien huonosti imeytyvät hiilihydraatit voivat olla haaste.
Teksti ja kuva: Sanna Kissakangas
Jaa artikkeli
Hyödynnä tähän keittoon sitä, mitä kaapeista jo löytyy. Rosmariinin voit korvata kuivatulla oreganolla tai timjamilla ja kasvisliemen kanaliemellä. Chorizon tilalle sopii uunissa rapeaksi kypsennetty pekoni. Jos olet kasvissyöjä, ota kokkailun alussa sivuun muutama herne ja pari lusikallista sipulisilppua – ja koristele keitto niillä.
Ilmavuutta tähän tuhtiin soppaan saat pienellä kermalisällä, mutta itse jätän sen usein pois. Jos haluat keitosta vieläkin ruokaisamman, murustele lopuksi päälle fetaa.
3 pss (à 200 g) pakasteherneitä
2 isohkoa salottisipulia (tai 1 keltasipuli)
4 keskikokoista perunaa (esim. Annabelle)
3 rkl limetin tai sitruunan mehua
tuoretta minttua
3 rkl rypsiöljyä
pari nokaretta voita
2 tl kuivattua rosmariinia
merisuolaa
mustapippuria myllystä
9 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
valmiita chorizosiivuja (tai pekonia)
mantelilastuja
(hiukan kermaa tai ruokakermaa)
(fetaa)
maalaisleipää tai patonkia
Ota herneet huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi perunat. Purista limetin (tai sitruunan) mehu ja silppua mintunlehdet.
Laita öljy pataan tai kattilaan. Kuullota sipuleita keskilämmöllä muutama minuutti.
Lisää voi ja peruna. Kuullota, kunnes kuutiot pehmenevät hiukan. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Lisää kohmeiset herneet pataan ja lämmitä hetki.
Kiehauta vesi ja liemikuutiot toisessa kattilassa. Kaada liemi pataan, sekoita ja kiehauta. Laske lämpöä ja anna kuplia hiljakseen noin 15 minuuttia. Ota sivuun desi lientä.
Lämmitä sillä välin uuni 200 asteeseen. Levitä chorizoviipaleet ja mantelilastut leivinpaperille pellille. Kypsennä 8–10 minuuttia, kunnes chorizo on rapeaa ja lastut kullankeltaisia.
Kaada keitto sauvasekoittimeen tai blenderiin ja soseuta. Purista joukkoon sitrusmehu. Maista, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Jos keitto tuntuu paksulta, notkista liemellä (tai kermalla) ja aja vielä muutama kierros.
Annostele keitto lautasille. Murusta päälle chorizo ja mantelilastut. Koristele mintunlehdillä. Nauti kuumana rapeakuorisen maalaisleivän tai patongin kera.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021