Rakentajan eväät 8/2024
Tuhtia peltiruokaa talven keskelle.
Rakennusliiton jäsenlehti
13.12.2024
Tuhtia peltiruokaa talven keskelle.
Jaa artikkeli
Kun nälkäkiukku tai kaamosväsymys vaanii työpäivän jälkeen, ei hellan ääressä tee mieli viettää aikaa. Simppeli peltiruoka tekeytyy uunissa itsekseen, etenkin jos pilkot ainekset valmiiksi jääkaappiin ennen töihinlähtöä tai jo edellisiltana.
Pelllille on helppo loihtia kokonainen ateria, joka täyttää ja pitää nälän loitolla. Peltiruokien vannoutunut kannattaja arvostaa myös sitä, ettei niitä kokkaillessa synny tiskivuorta.
Peltiruokien suosiota on helppo ymmärtää, sillä pellillä kokkaaminen on mutkatonta ja lopputulos maukas. Peltiruokia voi myös varioida mielensä ja sesongin mukaan. Tähän vuodenaikaan kaupat ovat tulvillaan maukkaita, ravintoarvoiltaan hyviä sekä ilahduttavan edullisia juureksia. Esimerkiksi S-marketeista löytää usein kotimaisia juureksia 99 sentin tarjoushintaan. Hyvin säilyvät juurekset tuovat myös väriä pimeään vuodenaikaan.
Kun teet peltiruokaa juureksista, ne vaativat monia raaka-aineita pidemmän kypsennysajan. Ohuelti siivutetut juurekset kypsyvät toki uunissa nopeammin. Juureksiin saa myös jäädä purupintaa: mössöksi möyhöttyneet uunijuurekset ovat ainakin itselle kauhistus!
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Nyt kannattaa haalia nauriita, sillä uunikypsennys korostaa voimakasmakuisen talvinauriin luontaista makeutta kivasti. Mustakaali ja pekoni puolestaan tuovat rapsakkuutta tähän peltiherkkuun. Jos haluat tehdä kosteamman version, lorauta pellille kermaa, ruokakermaa, kasvislientä tai lempikastikettasi ennen ensimmäistä kypsennysvaihetta.
Mustakaalin voit korvata lehtikaalilla ja vaihdella reseptin vihanneksia tai niiden määriä makusi mukaan. Tuoreen timjamin tilalle sopii yhtä hyvin kuivattu timjami tai rosmariini. Jos et syö lihaa, halkaise pellille vaikkapa MUU- tai Boltsi-pyöryköitä.
1 pss (500 g) perunagnoccheja (esim. Rummo)
2 pientä naurista
2 porkkanaa
½ keltainen suippopaprika
1 banaanisalottisipuli (tai 2 pientä)
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
100 g pekonia
10 minitomaattia
5–6 varsiparsakaalin (bimi, broccolini) kukinnot
muutama lehti musta- tai lehtikaalia
100–125 g fetaa
(½ sitruunan mehu)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä gnocchit pellille odottamaan. Jos käytät perinteistä, pinnoittamatonta paistopeltiä, levitä gnocchit leivinpaperin päälle.
Kuori nauriit, poista kovat kannat ja viipaloi. Kuori ja siivuta porkkanat. Huuhtaise paprika, kuori salotti ja leikkaa molemmat renkaiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuelti.
Levitä juurekset pellille gnocchien joukkoon ja pirskota päälle reilusti oliiviöljyä. Mausta suolalla ja rouhaise muutama kierros pippuria myllystä. Revi sekaan timjamilehtiä ja laita pelti uuniin 15–20 minuutiksi.
Pilko sillä välin pekoni ja halkaise tomaatit. Huuhdo bimi ja irrota kukinnot varsista. Huuhtele ja kuivaa mustakaali, irrota lehdet sitkeästä lehtiruodista ja revi ne.
Ota pelti uunista ja levitä tomaatit, bimi ja kaalinlehdet pellille. Suolaa kevyesti. Lisää pekoni ja loput timjaminlehdet. Murustele joukkoon feta ja pirskota päälle oliiviöljyä. Jos haluat ruokaan happoa, purista fetan päälle hiukan sitruunamehua ennen uuniin menoa. Kypsennä vielä toiset 15 minuuttia (optimaalinen kypsennysaika riippuu uunisi tehosta) ja syö heti.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021