Rakentajan eväät 6/2024
Jauhelihakeitto, lohturuokaa parhaimmillaan.
Rakennusliiton jäsenlehti
27.9.2024
Jauhelihakeitto, lohturuokaa parhaimmillaan.
Jaa artikkeli
Syyssateiden saapuessa keho ja mieli alkavat kaivata lämpöisiä, tutun turvallisia asioita. Lohturuokien – ja suomalaisten klassikkojen – aateliin lukeutuva jauhelihakeitto maistuu niin työmaalla lämmitettynä kuin raskaan päivän jälkeenkin.
Lapsuuteni makumuistoihin väkevästi liittyvä jauhelihakeitto oli isän sunnuntaibravuureja, eikä sopan taika ole vuosikymmenten saatossa hälvennyt mihinkään. Päinvastoin. Makoisa, terveellinen ja täyttävä jauhelihasoppa tuntuu yhä maistuvan meistä monelle. Jos liha ei ole mieleesi, kasvisversio valmistuu näppärästi tummasta soijarouheesta.
Siinä missä joku toinen liittää mielessään lohturuokaan rasvaisuuden ja makeuden, minulle lohturuoka (engl. comfort food) on silkkaa nostalgiaa. Etenkin pahimpaan korona-aikaan kokatessa huomasin turvautuvani entistä useammin lapsuuttani sävyttäneisiin makuihin.
Herkullisen klassikkokeiton valmistaminen ei vaadi kaksisia keittiötaitoja, ja jos työpäivän jälkeen haluaa päästä vähällä, valmiiksi pakatuilla keittojuureksilla voi vetää mutkat suoriksi. Toinen vaihtoehto on misata kasvikset etukäteen eli pilkkoa ne jääkaappiin rasioihin odottamaan. Soppa sinällään tekeytyy hellalla ilman sen kummempaa hämmentämistä.
Tätä hurmaavasti höyryävää lohturuokaa kannattaa valmistaa kerralla kunnon satsi, sillä maku vain paranee seuraavana päivänä. Klassisissa resepteissä jauhelihakeittoon käytetään kokonaisia maustepippureita, mutta itse tuppaan suosimaan myllystä rouhittavaa mustapippuria, koska kokonaisen pippurin räksähtäminen hampaan pintaan tuntuu ikävältä.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Keiton juureksia voi vaihdella saatavuuden/sesongin mukaan eli korvata sellerin esimerkiksi lantulla tai palsternakalla. Itse käytän myös fenkolia, koska se tuo soppaan lempeän makean, hennon anismaisen vivahteen. Myös purjorenkaat sopivat kivasti jauhelihasoppaan.
400 g naudanjauhelihaa
1 salottisipuli (tai ½ keltasipuli)
½ punasipuli
150 g juuriselleriä
100 g fenkolia
7 kiinteämaltoista perunaa (esim. Annabelle)
4 porkkanaa
pari nokaretta voita
3 laakerinlehteä
1 + 1 tl merisuolaa
mustapippuria
2 rkl rypsiöljyä
2 tl kuivattua rosmariinia
1 ½ l vettä
2–3 lihaliemikuutiota
2 valkosipulinkynttä
½ ruukkua lehtipersiljaa
(savupaprikajauhetta)
Ota jauheliha pöydälle puolisen tuntia ennen paistamista. Jääkaappikylmä liha purskauttaa lihasnesteet pannulle – eli hautuu ruskistumisen sijaan.
Kuori sipulit ja selleri. Pilko karkeasti. Huuhtaise ja pilko fenkoli. Kuori perunat ja porkkanat ja pilko ne suupalan kokoisiksi.
Laita voi pataan tai isoon kattilaan ja kuullota vihanneksia muutama minuutti. Lisää laakerinlehdet, 1 tl suolaa ja rouhaise muutama kierros mustapippuria myllystä.
Siirrä vihannekset padan laitaan, nosta lämpöä ja lisää öljy. Ruskista jauheliha 3–4 erässä, suolaa ja pippuroi. Sekoita joukkoon rosmariini. Kiehauta vesi toisessa kattilassa ja lisää liemikuutiot.
Kun jauheliha on ruskistunut, kaada lihaliemi pataan. Lisää perunat. Laske lämpöä, peitä kannella ja keittele hiljakseen parisenkymmentä minuuttia tai kunnes kasvikset ovat sopivasti pehmenneet. Maista ja lisää rosmariinia, jos siltä tuntuu.
Sekoita lopuksi pataan hienonnettu valkosipuli, silputtu persilja ja paprikajauhe, jos pidät sen mausta. Nauti höyryävän kuumana!
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021