Rakentajan eväät 2/2024
Superherkullista supervihanneksesta
Rakennusliiton jäsenlehti
22.3.2024
Superherkullista supervihanneksesta
Jaa artikkeli
Parsakaali ja varsiparsakaali ovat mahtavia maku- ja vitamiinipommeja, joita moni lapsi ja vannoutunut lihansyöjä syyttä vierastaa.
Muistan 1970-luvun lapsuudestani sen, että kaikki missä äidin mukaan oli ”paljon vitamiinia ja ravinteita”, maistui mielestäni ankealta. Kun pöytään kannettiin kesäkurpitsahöystöä tai parsakaalisoppaa, nyrpistelin – ja söin lähinnä vanhempieni mieliksi. Eipä lihaa rakastanut isäkään hihkunut innosta näiden Supervihannesten, saati sitten tehosekoittimessa väsätyn Pinaattipommin äärellä.
Tänä päivänä osaan jo olla toista mieltä. Vaikken vieläkään ole sinut kaikkien vihannesmaailman ihmeiden kanssa, maukas ja monikäyttöinen varsiparsakaali viihtyy kyökissäni. Broccolini- ja bimi-nimillä tunnettu ohutvartinen parsakaali on tavallisen (broccoli) ja kiinalaisen parsakaalin ristisiitos – ja todellinen supervihannes täynnä vitamiineja, kaliumia sekä kivennäisaineita.
Myös tavallinen parsakaali kuuluu suosimiini terveyspommeihin, sillä se sopii pyttipannuun, pastaan, gratiiniin, munakkaaseen, keittoihin, piiraisiin ja wokkeihin. Maku tuntuu vielä paremmalta, kun tietää elimistön saavan roppakaupalla vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Edullisessa parsakaalissa on myös enemmän proteiineja kuin useissa vihanneksissa.
Kun töiden jälkeen haluat hyvää ja sassiin, kokeile tätä näppärää, mausteiltaan simppeliä peltiruokaa, jossa parsakaalit hurmaavat perunapedillä. Uunissa parsakaaleista tulee ihanan meheviä ja lehtikaalista sipsimäisen rapeaa.
Jos tekee mieli vielä ruokaisampaa ja proteiinipitoisempaa päivällistä, lisää pellille halkaistuja MUU-pyöryköitä tai valmiiksi kuutioitua, aasialaisittain marinoitua tofua, jota saa Alepoista ja S-marketeista. Broccoli ja broccolini rakastavat yhtä lailla pekonia.
Jos et illalla jaksa loihtia vihreää apetta pöytään, pyöräytä aamulla broccolinista ja lehtikaalista ravitseva vihersmoothie. Peittoaa maussa ja proteiinipitoisuudessa 70-luvun Pinaattipommin mennen tullen!
Jaa artikkeli
6 keskikokoista perunaa
oliivi- tai rypsiöljyä
merisuolaa
mustapippuria
leivinpaperia
2 pientä punasipulia
3 valkosipulinkynttä
pieni pätkä inkivääriä
1 mieto punainen chili
½ parsakaali
6–8 vartta broccolinia
muutama lehtikaalin lehti
10 minitomaattia
puolipehmeää juustoa (itse käytin provolonea)
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori perunat ja pilko tai siivuta ne. Laita perunat kulhoon ja pyörittele öljyssä. Suolaa ja pippuroi.
Levitä perunat leivinpaperoidulle pellille ja laita uuniin 12–15 minuutiksi. Kuori sillä välin sipulit. Lohko punasipulit. Litistä valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja hienonna. Kuori ja pilko inkivääri. Leikkaa chili renkaiksi.
Huuhtaise ja halkaise parsakaali pituussuunnassa. Irrota kukinnot puumaisesta varresta ja puolita ne (varren pehmeät osat ovat myös käyttökelpoisia). Huuhdo broccolini ja lehtikaali. Pese ja halkaise tomaatit.
Yhdistä ainekset kulhossa ja valuta päälle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun perunat ovat pehmenneet ja saaneet hitusen väriä, ota pelti uunista. Levitä muut ainekset perunapedille ja kypsennä max. 15 minuuttia (lisää lehtikaalit vasta loppuvaiheilla).
Raasta tai murusta päälle juusto. Anna sulaa, nosta pelti uunista ja hotki lämpimänä suoraan pelliltä.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021