Rakentajan eväät 6/2025

Soosit tiskiin!

Argentiinalainen chimichurri ja perulainen aji verde ovat uskomattoman maukkaita kastikkeita, joiden valmistus ei vaadi sen kummempia kyökkitaitoja. Myös raaka-aineet näihin helppotekoisiin klassikkosooseihin löytyvät helposti.

Monen mielestä maailman parhaat pihvit saa Argentiinassa. Valtavankokoisessa maassa matkailleena on helppo allekirjoittaa väite. Asado eli yhdessä grillaaminen on kiinteä osa argentiinalaista elämänmenoa. Parhaat pihvit maustetaan persiljasta, chilistä, valkosipulista ja viinietikasta sekoitetulla chimichurrilla.

Toinen Etelä-Amerikassa rakastettu kastike, katuruokakojuista tuttu aji verde, tulee ruokakulttuurin mekkana tunnetusta Perusta. Majoneesipohjainen, ihana pikantti kastike valmistuu käden käänteessä – ja sopii etenkin grillikanalle. Tässä reseptiä on hitusen muokattu, sillä keltaista aji amarillo -chiliä saa lähinnä verkkokaupoista tilaamalla.

Meillä grillikauteen on vielä reippaasti aikaa, mutta nämä kastikkeet taipuvat muuhunkin. Chimichurrilla voi valella paistetun lohen, rapuvartaat tai uunijuurekset. Monikäyttöinen ”chimi” sopii yhtä lailla riisi- ja kvinoapohjaisiin kulhoruokiin kuin halloumihampurilaiseen. Myös fetasalaatti rakastaa tätä toiselta puolen maailmaa tulevaa yrttikastiketta.

Makuprofiililtaan tujumpaa aji verde -kastiketta sujautan kasvistacojen väliin. Upean vihreä perulaissoosi rakastaa myös munakokkelia, bataattia sekä tofu- ja linssiruokia. Muutama tippa elävöittää kivasti siikacevichen ja tzatzikin kaltaiset klassikot.

Klassinen chimichurri (kahdelle)

Tätä mausteseosta voi muunnella oman maun – ja tuoreyrttien saatavuuden – mukaan, kunhan pitää mielessä, että persilja on tämän herkkusoosin kulmakivi. Laadukas kuivattu oregano ajaa tarvittaessa asian, mutta valkosipulia ei kannata korvata valkosipulijauheella. Chimichurrin rakenne saa jäädä rouheaksi, eli valmista seos käsin. Itse hienonnan joukkoon myös yrttien varret.

  • 1 ruukku sileälehtistä persiljaa
  • muutama oksa tuoretta oreganoa
  • 1 mieto punainen chili
  • 2 pienehköä valkosipulinkynttä
  • 4 rkl hyvälaatuista extra virgin -oliiviöljyä
  • 1–1 ½ rkl punaviinietikkaa
  • merisuolaa maun mukaan
  • mustapippuria myllystä

Hienonna persilja ja oregano. Huuhtaise chili, poista siemenet. Kuori ja hienonna valkosipuli.

Siirrä silputut ainekset kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja etikka. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nosta kulho jääkaappiin, peitä kelmulla ja anna makujen tekeytyä vähintään tunti.