Rakentajan eväät 6/2025
Soosit tiskiin!
Rakennusliiton jäsenlehti
12.12.2025

Soosit tiskiin!
Argentiinalainen chimichurri ja perulainen aji verde ovat uskomattoman maukkaita kastikkeita, joiden valmistus ei vaadi sen kummempia kyökkitaitoja. Myös raaka-aineet näihin helppotekoisiin klassikkosooseihin löytyvät helposti.
Monen mielestä maailman parhaat pihvit saa Argentiinassa. Valtavankokoisessa maassa matkailleena on helppo allekirjoittaa väite. Asado eli yhdessä grillaaminen on kiinteä osa argentiinalaista elämänmenoa. Parhaat pihvit maustetaan persiljasta, chilistä, valkosipulista ja viinietikasta sekoitetulla chimichurrilla.
Toinen Etelä-Amerikassa rakastettu kastike, katuruokakojuista tuttu aji verde, tulee ruokakulttuurin mekkana tunnetusta Perusta. Majoneesipohjainen, ihana pikantti kastike valmistuu käden käänteessä – ja sopii etenkin grillikanalle. Tässä reseptiä on hitusen muokattu, sillä keltaista aji amarillo -chiliä saa lähinnä verkkokaupoista tilaamalla.
Meillä grillikauteen on vielä reippaasti aikaa, mutta nämä kastikkeet taipuvat muuhunkin. Chimichurrilla voi valella paistetun lohen, rapuvartaat tai uunijuurekset. Monikäyttöinen ”chimi” sopii yhtä lailla riisi- ja kvinoapohjaisiin kulhoruokiin kuin halloumihampurilaiseen. Myös fetasalaatti rakastaa tätä toiselta puolen maailmaa tulevaa yrttikastiketta.
Makuprofiililtaan tujumpaa aji verde -kastiketta sujautan kasvistacojen väliin. Upean vihreä perulaissoosi rakastaa myös munakokkelia, bataattia sekä tofu- ja linssiruokia. Muutama tippa elävöittää kivasti siikacevichen ja tzatzikin kaltaiset klassikot.
Tätä mausteseosta voi muunnella oman maun – ja tuoreyrttien saatavuuden – mukaan, kunhan pitää mielessä, että persilja on tämän herkkusoosin kulmakivi. Laadukas kuivattu oregano ajaa tarvittaessa asian, mutta valkosipulia ei kannata korvata valkosipulijauheella. Chimichurrin rakenne saa jäädä rouheaksi, eli valmista seos käsin. Itse hienonnan joukkoon myös yrttien varret.
Hienonna persilja ja oregano. Huuhtaise chili, poista siemenet. Kuori ja hienonna valkosipuli.
Siirrä silputut ainekset kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja etikka. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta kulho jääkaappiin, peitä kelmulla ja anna makujen tekeytyä vähintään tunti.
Teksti ja kuvat: Sanna Kissakangas
Jalapeñoja löytää nykyään monista marketeista, mutta tarvittaessa voit korvata sen jollain toisella (miedolla) vihreällä chilillä. Jos korianteri ei ole mieleesi, käytä sitruunabasilikaa tai -melissaa. Toisin kuin chimichurri, aji verde ajetaan tasaiseksi koneella.
2 tuoretta jalapeñoa
3 valkosipulinkynttä
pari kevätsipulin vartta
½ ruukkua tuoretta korianteria (varsineen)
2–2 ½ rkl extra virgin -oliiviöljyä
1 limen mehu
pieni kourallinen parmesaania
1 dl laadukasta valmismajoneesia
ripaus merisuolaa
mustapippuria myllystä
Leikkaa jalapeñoja pienemmiksi ja poista siemenet. Kuori valkosipuli ja pilko se ja kevätsipuli karkeasti.
Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa – tai limettimehua, jos haluat vielä raikkaamman lopputuloksen.
Jos aji verdeä jää yli, nosta kastike jääkaappiin ilmatiiviissä purkissa ja käytä viikon sisällä.
Yhteiskunta
16.12.2025
Vapaalla
15.12.2025
Yleinen
12.12.2025
Laki
9.6.2023
Yleinen
22.3.2024
Työturvallisuus
16.12.2021