Telinetorstai on täällä taas

Valtakunnallisena teemapäivänä 10.4.2025 paneudutaan rakennustelineiden ja sääsuojien työturvallisuuteen.

Tänään viidettä kertaa järjestettävän kampanjan taustalla vaikuttavat rakennusalan ja työsuojelun keskeiset toimijat. Sisällöt ja oheismateriaalit ovat koottu Rakennusteollisuus RT ry:n, Rakennusliitto ry:n Ammattiliitto Pro:n, Työturvallisuuskeskus ry:n ja Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden yhteistyönä. 

– Telineiden turvallisuuteen kiinnitetään huomiota niiden käyttäjien näkökulmista, mutta riskit kohdistuvat laajasti ottaen rakentamisen muihinkin ammattiryhmiin ja jopa sivullisiin henkilöihin, sanoo päivän suunnitteluun osallistuva tarkastaja Mikko Mäkelä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.  

Hän viittaa asumisen tai rakennuksen muun käytön salliviin julkisivusaneerauksiin. Näissä korostuvat työnaikaiset kulkuväylien suojaukset ja aluerajaukset, jotka tulisivat toteuttaa aina ensimmäisinä.    

Tänä vuonna painopisteenä ovat telinetarkistukset arjessa. Vastuu niistä lankeaa yleisesti työsuojeluvaltuutetuille tai muille työnantajan nimeämille henkilöille. Useissa tapauksissa tehtävää hoitavat yritykset, jotka toimittavat telineitä asiakkailleen avaimet käteen -periaatteella. 

– Telineet vuokrataankin tyypillisesti alan palveluntarjoajilta pois lukien julkisivusaneerauksiin erikoistuneet urakoitsijat, jotka yleisesti omistavat käytettävän kaluston.  Telineiden pystytys, purku sekä muutostyöt hoidetaan suurissa hankkeissa pääosin osaavien telinetoimittajien toimesta. Myös telineiden tarkastuksiin käytetään jossain määrin heidän palvelujaan, Mäkelä sanoo. 

Telineiden käyttöönottotarkastuksesta tehdään pöytäkirja ja teline varustetaan telinekortilla. Jatkossa telineiden rakenteet käydään läpi työmaan viikkotarkastuksissa. Tarkastuksissa havaitut puutteet sekä niiden korjaustoimenpiteet merkataan pöytäkirjaan ja telinekorttiin tehdään tarkastusmerkintä.  Mäkelä tuo viranomaisena kohteiden tarkastuksiin ulkopuolista näkökulmaa, joka tehostaa epäkohtien huomaamista.

Rakennustelineiden ja suojahuputusten vaikutusalueet ulottuvat kaupungeissa usein kaduille saakka. Ensimmäisinä toteuttavien kulkureittien suojausten merkitys korostuu, jos kohde on saneeraustöiden aikana asumis- tai muussa käytössä.

Teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoa telineiden asentamiseen sekä niiden käyttöön liittyvistä turvallisuusriskeistä. Mäkelän mukaan ne kohdistuvat kuitenkin merkittävissä määrin pystytys- ja purkuvaiheeseen, jolloin osia siirrellään kerrosten välillä. Nostoihin ja laskuihin pitäisi määräysten mukaan käyttää mekaanista tai sähkötoimista väkipyörää käsipelillä kantamisen sijasta. Ihmisten muodostama kuljetusketju lukeutuu niin ikään kiellettyihin menetelmiin.

Yhdessä ja etänä

Telinetorstaina rakennusalan ja teollisuuden yrityksille sekä työyhteisöille tarjotaan oiva mahdollisuus nostaa aihe esille henkilöstönsä keskuudessa. Kampanjan materiaaleissa asiaa käsitellään monipuolisesti muun muassa kantavuuden, ankkurointien ja suojakaiteiden toteutusten osalta. Sääsuojauksissa tarkastelun kohteina ovat suunnitelmien noudattaminen ja kiinnitysten vaihtoehtoiset toteutukset.    

– Peitteet on tarkistettava säännöllisesti ja välittömästi tuulisten säiden jälkeen. Suojauksen avaaminen tai osittainen poistaminen voi tuottaa odottamattomia yllätyksiä. Lumikuormat aiheuttavat joka vuosi ongelmia huputuksille, Mäkelä luettelee. 

Työturvallisuuskeskuksen sivuilta voidaan ladata ja tulostaa teemapäivään liittyvää materiaalia veloituksetta. Turvallisesti telineillä -opas on suunnattu telineiden tilaajille ja käyttäjille sekä työnjohdolle. Tiedostoon sisältyy sen kanssa käytettävä Telineen tarkastuslista. Vaihtoehtoisesti asiakirjan voi ladata tai tulostaa erillisenä. Olennaisena ideana on luoda yhteneviä toimintatapoja ja rutiineja, joilla pystytään minimoimaan telinetyöskentelyyn liittyviä turvallisuusuhkia. Listaus pohjautuu asiantuntijoiden yhteistyöllä laatimaan kattavaan luetteloon säännöllisesti huomioitavista tarkastuskohteista.   

Työmailla tapahtuvia omatoimisia keskusteluja varten on saatavilla Turvavartti-aineistoa. Sen tuella on mahdollista paneutua aiheeseen muun muassa ajankohtaisuuden, vaarojen ja riskien sekä tapaturmien ennalta ehkäisyn näkökulmista.  

Vakiintuneet järjestelmätoimittajat

Telineasentajana pärjää hyvällä fyysisellä kunnolla ja järjestelmällisyydellä. Lisäksi vaaditaan kykyä sietää korkeita paikkoja. 

Mäkelällä on kokemusta työsuojelutarkastajan tehtävistä vuodesta 2007 alkaen. Hänen toimipisteensä sijaitsee Hämeenlinnassa, mutta työmaakäynnit suuntautuvat eri puolille Etelä-Suomea. Kohdevierailuista laaditaan tarkastuskertomus, jonka perusteella päätetään jatkotoimenpiteistä. Ensisijaisesti kyseeseen tulee jälkivalvonta, jos työmaan turvallisuudessa havaitaan puutteita. 

– Vuosittain tarkastettavien kohteiden lukumäärälle on asetettu tavoitteet. Rakennusalan toimijat ja heidän henkilöstönsä ovat tulleet tätä kautta hyvinkin tutuiksi. 

Telineitä vuokraavat yritykset ovat vakiintuneita toimijoita ja vaihtuvuus alalla vähäistä. Telinemallistot ovat sen sijaan uudistuneet ja aikaisempia tuotteita poistunut markkinoilta. Tarvikkeiden teknistä kehitystä Mäkelä pitää hyvänä asiana. 

– Turvallisuus on parantunut muun muassa telineiden osien kiinnityksissä. Kehittämistä tarvitaan silti edelleen esimerkiksi nostokoukkujen kiinnityksissä, jotta ne toimivat luotettavasti siirtojen aikana. 

Telineet voidaan rakentaa eri valmistajien osista tietyin edellytyksin. Tämä on sallittua, mikäli yhdistämistä koskeva käyttöohje on laadittu ja käyttöohjeita noudatetaan. Vaihtoehtoisesti eri telinevalmistajien telineosien käyttö on mahdollista, kun rakenteesta on laadittu rakennesuunnitelma siihen pätevän henkilön toimesta.  

Metalliset telineiden osat kestävät huolellisesti käytettyinä vuodesta toiseen hyvässä kunnossa. Paiskomiset ja pudottelut korkealta aiheuttavat sen sijaan vääntymisiä sekä kolhiintumisia. Räikeimmissä tapauksissa putkia on jopa pätkitty haluttuihin mittoihin.  

– Silmin nähden vaurioituneet osat pitää poistaa käytöstä. Sääsuojapeitteet ovat selvästi metalliputkia kuluvampaa tavaraa, joka alkaa aikaa myöten repeillä tuulten vaikutuksesta. 

Epäkohdista salakavalimpia ovat niin virheet rakenteiden kiinnityspisteissä kuin projektien etenemisen myötä tehdyt käyttäjien omatoimiset muutokset telineissä tai niiden poistot osittain ja ennenaikaisesti. Ne voivat vähentää rakenteen vakautta ja kantavuutta, vaikka näyttäisivät päällisin puolin vaarattomilta toimenpiteiltä.  

– Näihin törmää valitettavasti edelleen verrattain usein, Mäkelä harmittelee.