Rakentajan eväät 5/2023
Peruna, kesän ykkössuosikki
Rakennusliiton jäsenlehti
18.8.2023
Peruna, kesän ykkössuosikki
Jaa artikkeli
Varhaisperunasesonki on jo ohitse, mutta hyvää pottua löytää yhä toreilta, ruokapiireistä ja monista marketeista. Perunasta on niin moneksi, että kesäisin se on ruokavalioni kulmakivi.
Mainion saatavuuden ja hinnan ohella puhtaassa maassa kasvanut suomalainen peruna on lähiruokaa parhaimmillaan. Se on ravintorikkaampi hiilihydraattilähde kuin pasta ja riisi, mutta lihottaa vähemmän. Perunalla on luonnollisesti myös näitä pienempi hiilijalanjälki.
Vaikka perunasta saa ihania muuseja, gratiineja ja kiusauksia, etenkin näin kesällä rakastan sitä simppelisti keitettynä tai höyrytettynä – voin, suolan ja tillin kera nautittuna. Myös nopeatekoiset perunasalaatit ovat hellepäivän herkkuruokaa parhaimmillaan.
Moni meistä kuorii perunat ennen keittämistä. Itse yleensä vain huuhtelen, sillä kuorissa on ravintoaineita – ja makua! Keitän perunat kuorineen ja vetäisen kuoret irti kypsistä perunoista, jos vetäisen. Tässä reseptissä keitän ja syön perunat pitkälti kuorineen.
Hävikkitietoisessa kotikeittiössä kuorista voi tehdä vaikkapa herkullisia sipsejä uunissa.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Tämä helppotekoinen ja ruokaisa ”salaatti” maistuu kesältä – ja pitää nälän loitolla pitkään. Jos haluat vielä ruokaisamman version, lisää kovaksi keitettyä kananmunaa siivutettuna tai lohkottuna. Perunapedille latomisen sijaan voit sekoittaa ainekset kulhossa.
Jos rakastat fenkolia tuoreena, suikaloi se hyvin ohueksi ja lisää suoraan ruokaan. Sitruunaviipaleet tuovat tuntuvan hapokkaan maun. Jos vähempikin riittää, korvaa viipaleet raastamalla joukkoon hiukan sitruunankuorta. Mikäli tuoreita, makeita herneitä ei ole saatavilla, käytä niiden asemesta kaprista.
8–10 keskikokoista perunaa (esim. Annabelle)
pieni fenkoli
1 purjo
1 punasipuli
½ luomusitruuna
merisuolaa
rypsiöljyä
1 pkt pekonia
mustapippuria
voita
tuoreita herneitä
fetaa
tuoretta minttua
kruunutilliä (tai tavallista tilliä)
Jos perunat ovat multaisia, pese ne kevyesti. Huuhtele fenkoli, poista kova kanta ja suikaloi. Ota tupsut talteen. Huuhtaise purjo, poista kanta ja leikkaa varsi renkaiksi. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Pese ja viipaloi sitruuna.
Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa ja keitä perunat kypsiksi poreilevassa vedessä. Puolivälissä keittämistä voit laittaa fenkolit kattilaan pehmentymään. Kun suikaleet ovat notkistuneet, nostele ne vedestä reikäkauhalla tai atuloilla. Testaa perunoiden kypsyys haarukalla ja ota ne kattilasta.
Lorauta pannulle tilkka öljyä ja paista pekonisiivut parissa erässä rapeiksi. Jäähdytä talouspaperin päällä ja murusta. Älä huuhdo pannua, vaan vähennä lämpöä ja käytä sitruunaviipaleita hetki pannulla. Suolaa kevyesti ja nosta sivuun odottamaan.
Kuullota myös purjo- ja sipulirenkaita hetki pekoninrasvassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta renkaat sivuun, lisää nokare voita ja paista fenkoliin kaunis pinta. Suolaa ja pippuroi, nosta sivuun. Sulata loput voista pannulla ja lisää siihen fenkolintupsut makua antamaan.
Paloittele tai viipaloi perunat ja lado ne tasaisesti astiaan. Valuta päälle voisulaa, tarkista maku ja lisää suolaa. Levitä perunapedille purjo, fenkoli ja sipuli. Lisää pekonimuru ja herneet. Murusta joukkoon fetaa ja revi mintunlehtiä päälle. Koristele kruunutillillä ja nauti.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021