Rakentajan eväät 4/2023
Eväsleivät kunniaan!
Rakennusliiton jäsenlehti
9.6.2023
Eväsleivät kunniaan!
Jaa artikkeli
Kun nälkä iskee, itse tehdyt eväsleivät maistuvat vaikka seisaaltaan hotkien. Jos aamulla on kiire, täytä leivät jo edellisiltana, kääri ne kelmuun ja pidä jääkaapissa yön yli. Maku ei heikkene kylmässä, eivätkä leivät vety, kun ne paahdetaan kevyesti pannulla.
Sandwichit, smørrebrødit ja ciabattat ovat tänä päivänä suosittua pikaruokaa, eikä ihme: niiden täytteitä voi varioida mielensä mukaan ja luoda huikeita makuyhdistelmiä helposti. Täytevaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana!
Eväsleiväksi sopii melkein mikä tahansa leipä, josta saat tarpeeksi kookkaita viipaleita täytteitä varten. Vaikka rakastan ruisleipää, sandwichit teen aina kaura- tai vehnäleivästä.
Sen sijaan, että maksat kaupan – usein kuivakasta – täytetystä patongista rosvohinnan, tee töihin pikalounaaksi omat herkkuleivät, jotka pitävät nälän loitolla ainakin osan päivää.
Muhkeat sandwichit ovat myös retkievästen aatelia. Leipä ei paljoa paina ja kulkee repussa minne vain.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Tällä helpolla reseptillä leivistäsi tulee upean meheviä! Paprika tuo mukavaa purupintaa, eikä vety jääkaapissa tomaatin tavoin.
Kipakkojen makujen ystävänä valitsin leipiin HK:n valmiiksi siivutettua Palermon Pepperonia. Juustona käytin tomaatilla maustettuja Pirkka Salaattijuustokuutioita.
Jos et pidä sienistä, jätä ne pois tai siivuta tilalle avokadoa (sitruunamehulla voit hidastaa sen hedelmälihan tummumista). Mikäli kaupan basilika näyttää näivettyneeltä, jätä se hyllyyn ja korvaa vaikkapa rucolasalaatin lehdillä.
Nauti toinen leivistä heti ja kääräise toinen kelmuun evääksi. Isoon nälkään kyllä uppoaa kaksikin sänykkää kerralla…
4 viipaletta maalaisleipää (esim. kauraleipää)
pari nokaretta voita
rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
kuivattua rosmariinia
punaista salsaa (tai esim. punaista pestoa)
sydän- tai romainesalaatin lehtiä
2 kananmunaa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
pepperoni- tai salamiviipaleita
2 isohkoa tuoretta herkkusientä
soijaa
1 suippopaprika
salaattijuusto- tai fetakuutioita
muutama lehti tuoretta basilikaa
Viipaloi leipä tarvittaessa. Lämmitä voita pannulla, kunnes se vaahtoaa. Lorauta joukkoon öljyä ja anna lämmetä.
Kuori valkosipulinkynnet ja litistä ne veitsen lappeella. Lisää kynnet pannulle ja paista hetki voi-öljyseoksessa. Varo kuumentamasta pannua liikaa: jos valkosipuli kärähtää, se tuo ruokaan kitkerän vivahteen.
Ota leivät pannulta ja ripottele pintaan rosmariinia. Anna jäähtyä hetki ennen kuin levität ohuen kerroksen salsaa leiville. Nostele sitten päälle salaatinlehdet.
Sulata voinokare pannulla (älä suotta huuhdo pannua välissä!) ja riko munat pannulle niin, etteivät keltuaiset leviä. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes keltuainen hyytyy hieman ja valkuainen saa pitsireunuksen. Suolaa ja pippuroi.
Nosta munat leiville salaatinlehtien päälle. Levitä pepperonisiivut munien päälle.
Harjaa herkkusienet puhtaiksi ja siivuta ohuelti. Kypsennä samassa voissa, jossa paistoit munat. Mausta sienet soijalla ja asettele ne leiville.
Leikkaa paprika ohuiksi renkaiksi ja levitä leiville. Valuta enin öljy juustokuutioista ja nostele ne leiville. Revi päälle muutama basilikanlehti, sulje täyte salaatinlehdellä ja paina salsalla ”voideltu” leipäpala sandwichin kanneksi.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021