Rakentajan eväät 2/2023
Quiche lorraine – hulppean mehevä klassikko.
Rakennusliiton jäsenlehti
17.3.2023
Quiche lorraine – hulppean mehevä klassikko.
Jaa artikkeli
Tähän aikaan vuodesta muhkeat suolaiset piiraat maistuvat yhdelle jos toiselle meistä. Helppotekoinen ranskalaisklassikko quiche lorraine valmistuu valmistaikinasta ja hyvin saatavilla olevista raaka-aineista.
Vaikka ranskalaisten mielestä klassikoihin ei sovi kajota, tämän alun perin Itä-Ranskasta tulevan kinkkupiiraan voi tehdä myös kylmäsavuporosta tai -lohesta. Päädytpä sitten mihin versioon tahansa, laihdutusruokaa quiche lorraine ei ole. Mutta pala tätä ruokaisaa herkkupiirasta tekee arjesta asteen maukkaampaa.
Kuohkea quiche lorraine onkin ollut suosikkileivonnaiseni jo toistakymmentä vuotta, etenkin näin talvella. Jos piiraan raskaus arveluttaa, kerman voi toki vaihtaa vähärasvaisempaan ruokakermaan; maku vaan ei ole sama.
Jos koko piiras ei uppoa kerralla, sulje loput ilmatiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa päivä tai pari. Mikrossa lämmitetty quiche maistuu niin työmaalounaalla kuin kotona iltapalana.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Tällä reseptillä valmistettu purjo-kinkkupiiras taittaa isommankin nälän. Jos gruyèrejuustoa ei ole saatavilla – tai kilohinta kouraisee – mustaleimaemmental on oiva vaihtoehto, kunhan raastat sen itse. Halutessasi voit valmistaa tämän quichen ilman viiniä. Muskottipähkinää tulee lisätä maltilla, sillä reippaina annoksina se on pahoinvointia aiheuttava hallusinogeeni.
1 pkt piirastaikinaa
muutama voinokare
ripaus vehnäjauhoja
1 purjo
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
merisuolaa
puntti ruohosipulia
250 g savukylkeä, ylikypsää palvikinkkua tai pekonia
3 munaa
2 ½ dl kermaa
½ prk crème fraîchea
2 ½ dl raastettua gruyèrea tai emmenthalia
pari hyppysellistä jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
Sulata piirastaikina ohjeen mukaan (tunti huoneenlämmössä pitäisi riittää). Pehmennä myös voi huoneenlämmössä. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Jauhota työtaso ja kauli taikinalevy noin ½ cm:n paksuiseksi, mutta varo kaulitsemasta puhki. Voitele ja jauhota piiras- tai uunivuoka. Levitä taikina vuokaan ja reunoille kevyesti painellen.
Huuhtaise, halkaise ja pilko purjo parin sentin paloiksi. Sulata loput voista kattilassa ja pehmennä purjo voissa. Lisää valkoviini ja suola (paitsi jos käytät runsassuolaista voita). Hauduta purjoa kannen alla välillä hämmentäen, kunnes viini on haihtunut. Jäähdytä tovi.
Silppua ruohosipuli ja kuutioi tai suikaloi kinkku (itse suosin ohueksi suikalointia). Yhdistä kinkku ja purjo kulhossa. Vatkaa munien rakenne rikki kupissa ja lisää ne kulhoon kerman ja crême fraîchen kanssa. Raasta joukkoon juusto. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskotilla. Lisää ruohosipuli (säästä osa silpusta) ja kaada seos vuokaan. Tasoita.
HUOM: Jos käytät pekonia, paloittele se ja kypsennä uunissa leivinpaperin päällä rapsakaksi ennen muihin aineksiin sekoittamista.
Leikkaa ylimääräiset taikinat vuoan reunoilta tai taita ne seoksen päälle. Pyöritä pois leikatut taikinareunat palloksi, kauli ja rullaa niistä taikinapyörällä leveitä nauhoja piiraan koristelua varten. Ripottele pinnalle loput ruohosipulista.
Kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Kypsennysaika riippuu uunisi tehosta! Anna piiraan jäähtyä ennen leikkaamista.
Nauti quiche maitolasillisen, lageroluen tai kevyen punaviinin kera.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021