Rakentajan eväät 5/2022
Törkeän hyvä kantarellileipä
Rakennusliiton jäsenlehti
19.8.2022
Törkeän hyvä kantarellileipä
Jaa artikkeli
Keltavahvero, tuo metsiemme aromikas kaunotar, on upean monikäyttöinen ruokasieni, josta teet maukkaat piiraat, muhennokset, sopat, pastat ja risotot. Näin syksyä enteilevinä iltoina lautaselta löytyy lämmin, ihanan täyttävä kantarellileipä.
Tätä keltaista, pitkän satokauden sientä voi löytyä koivujen juurilta vielä lokakuun alussakin. Vaikka moni meistä säilöö talvea varten, itse syön kantarellit mieluiten pian keruun jälkeen. Jos et ehdi tai halua kokata kanttiksista ruokaa saman tien, laita ne paperipussiin tai suljettuun rasiaan ja säilytä jääkaapissa korkeintaan pari-kolme päivää.
Helposti tunnistettava, toukkien karttama ja käsitellessä miellyttävä kantarelli viihtyy eri puolilla Suomea, joskin pohjoisessa se on harvinaisehko. Karotenoidi-nimisestä antioksidantista kauniin värinsä saavassa keltavahverossa on hivenaineita, vitamiineja, runsaasti kuituja ja proteiiniakin, mutta energianlähteeksi siitä ei vielä sellaisenaan ole.
Aromaattinen ja maukas kantarelli ei kaipaa ylenpalttista maustamista. Voi, suola, pippuri ja yrtti tai pari – siinäpä se. Kanttikset sopivat myös kermaa rakastavan kotikokin keittiöön.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Näissä herkkuleivissä ei säästellä voita eikä kermaa! Jos haluat vähentää voin määrää, levitä sieni-sipuli-pekoniseos suoraan leiville (itse paistan leivät voissa köyhien ritareiden tapaan). Pekonin asemesta voit käyttää vähärasvaisempaa savuporoa tai muuta vastaavaa. Rakuunan voi halutessaan korvata tuoreella timjamilla.
2 ½ dl pilkottuja kantarelleja
1 punasipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
3 siivua pekonia
pari-kolme nokaretta voita
kuivattua rosmariinia
merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 dl kermaa
3 viipaletta maalaisleipää
raastettua parmesaania
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Harjaa kantarellit puhtaiksi ja paloittele ne. Kuori ja hienonna puna- ja valkosipuli. Leikkaa pekoniviipaleet pienemmiksi. Irrottele rakuunanlehdet varsista ja hienonna. Ota muutama kokonainen lehti sivuun leipien viimeistelyä varten.
Laita kantarellit kuivalle kylmälle pannulle ja kuumenna, kunnes neste on haihtunut niistä. Lisää voinokare ja rosmariini, ja paista sienet kullanruskeiksi. Mausta suolalla sekä pippurilla.
Sulata voi pannulla ja kuullota punasipulisilppua hetken ajan. Lisää valkosipuli, mutta varo käräyttämästä: muuten sen mausta tulee kitkerä. Sekoita sipulit sieniin ja siirrä seos pannun laitaan. Kypsennä pekoni toisella laidalla omassa rasvassaan ja sekoita se muihin aineksiin.
Laske lämpöä, lisää rakuuna ja kaada kerma pannulle. Kypsennä sen verran, että kerma miltei imeytyy seokseen. Seoksen kuuluu olla kuohkeaa, muttei vetistä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Huuhtaise pannu tai käytä toista (mieluiten valurautaista) pannua. Kun sulanut voi alkaa vaahdota, laita leipäviipaleet pannulle. Ruskista kevyesti, käännä ja paista kullanruskeiksi toiseltakin puolelta. Älä paista liikaa, sillä leivät menevät vielä uuniin!
Siirrä leivät pannulta leivinpaperoidulle pellille. Lusikoi sieni-sipuli-pekoniseos leiville ja raasta päälle parmesaani. Kypsennä uunissa grillivastusten alla 6–8 minuuttia (kypsennysaika riippuu uunisi tehosta).
Ota ihanalta tuoksuvat leivät uunista, koristele rakuunasilpulla ja nauti lämpiminä.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021