Rakentajan eväät 8/2021
Ihana, muhkea risotto!
Rakennusliiton jäsenlehti
16.12.2021
Ihana, muhkea risotto!
Jaa artikkeli
Kun haluan kolme kärpästä – hiilihydraatin, proteiinin ja rasvan – yhdellä iskulla, valmistan lihaisaa kahden juuston risottoa, joka taittaa nälän hetkessä. Tämä helppotekoinen risotto on kotoisaa talviruokaa herkullisimmillaan.
Paras risotto syntyy italialaisista arborio- ja carnaroli-riiseistä, joita löytyy nykyään monesta lähialepastakin. Jos kulmakaupassa ei ole näitä, pärjäät risellalla tai puuroriisillä, kunhan et kypsennä niitä yli. Se itselle oikea kypsyys on makuasia, mutta hyvän risoton kuuluisi olla al dente eli hivenen hampaissa tuntuvaa. Puuroksi mennyt kimpale ei innosta syömään.
Oikeaoppisesti risotto tehtäisiin itse keitettyyn liemeen, mutta harvalla meistä on aikaa – ja kärsivällisyyttä – keitellä lientä luista. Liemikuutiot toimivat mainiosti! Muista vain pitää liemi lämpimänä, sillä jos se jäähtyy, riisi ei kypsy tasaisesti. Ohjeessa lientä on litra, jotta nesteen määrä riittää varmasti.
Risoton valmistaminen on helppoa, mutta riisin kypsentäminen vaatii jatkuvaa sekoittamista eli lieden ääressä pysymistä 15–25 minuutin ajan. Älä siis katoa sporttitulosten pariin kesken risottosession! Kun sekoitat riisiä puuhaarukalla tai -lastalla, siitä irtoaa tärkkelystä, joka tuo risottoosi ihanan kermaisen rakenteen.
Kahden lihan ja kahden juuston risotto (3:lle)
Tässä risotossa suolan määrä riippuu sinusta: chorizo, voi ja kanaliemi ovat jo suolaisia, joten varsinainen suolaus kannattaa tehdä vasta kypsennyksen loppuvaiheilla. Voit myös korvata kevätsipulin lempiyrtilläsi – pääasia, että risotto saa väriä ja lisää makua! Rosmariinikaan ei ole välttämätön, mutta sen maku pukee chorizoa.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
75 g voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
pari kevätsipulinvartta
2 chorizomakkaraa
150 g saunapalvikinkkua
kourallinen raastettua pecorinoa (tai parmesaania)
pienempi kourallinen raastettua cheddaria
1 l kana- tai lihalientä (1 l vettä + 1 ½ liemikuutiota)
1 tl kuivattua rosmariinia
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
250 g risottoriisiä
mustapippuria myllystä
½ limetin mehu (tai pari rkl sitruunamehua)
noin 1 tl suolaa
Ota voi huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhtaise ja paloittele kevätsipuli. Pilko chorizot ja kuutioi kinkku. Raasta juustot (jollet käytä valmisraasteita).
Mittaa vesi pieneen kattilaan. Kun se kiehahtaa, laske lämpöä ja lisää liemikuutiot.
Sulata puolet voista padassa tai isossa kattilassa. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat hiukan väriä. Lisää chorizo ja rosmariini. Sekoita hetki. Kaada päälle viini, nosta lämpöä ja kiehauta viini kasaan.
Lisää öljy ja riisi pataan. Kuullota riisiä muutama minuutti lempeällä lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Lisää lientä riisiin pikkuhiljaa. Aina kun edellinen kauhallinen on miltei imeytynyt, lisää seuraava. Muista sekoitella riisiä koko ajan!
Kun riisi alkaa pehmetä, sekoita joukkoon kinkku ja kevätsipulin varret. Rouhi sekaan mustapippuria makusi mukaan.
Kun riisi on miltei kypsää, lisää limemehu, cheddar ja loput kevätsipulista. Sekoita, maista ja lisää suola. Maistaminen on myös paras tapa todeta riisin kypsyys: pakkauksissa mainittu minuuttimäärä ei aina ihan täsmää…
Ota pata levyltä ja sekoita risottoon puolet pecorinosta ja voista. Anna tekeytyä kannen alla pari minuuttia. Ripottele päälle pecorinoa ja nauti kuumana.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021