Rakentajan eväät 6/2021
Perunamuusi – maailman paras pikaruoka, joka vie myös nälän.
Rakennusliiton jäsenlehti
23.9.2021
Perunamuusi – maailman paras pikaruoka, joka vie myös nälän.
Jaa artikkeli
Oikeaoppinen perunamuusin valmistus? Moni ammattilainen vannoo höyrytetyistä potuista tehtävän muusin nimeen. Omassa keittiössäni ei ole höyrytyskattilaa eikä perunapuristinta, joten keitän potut ja muusaan ne käsin. Jos pienet ”sattumat” seassa eivät haittaa, tällä reseptillä syntyy herkullinen ja kuohkea pottumuusi.
Perunalajikkeiden kanssa sen sijaan ei kannata sooloilla. Tunnetuin – ja paras – muusi syntyy tietysti Lapin puikulasta. Nyt kun puikulaa ei ollut saatavilla, korvasin sen Colomba-perunalla. Periaatteessa mikä tahansa jauhoinen lajike sopii muusin valmistamiseen.
Sileän muusin ystävä vetäisee kypsennetyt perunat puristimen tai survimen läpi tai paseeraa ne siivilässä. Potut voi muusata myös sähkövatkaimella. Itse vältän vatkainta, koska koen, että siinä katoaa tatsi hommaan, ja muusista tulee helposti ikävän tiivistä. Sitä paitsi muusin valmistaminen käsin on hauskaa! Siinä missä joku saa hyvän fiiliksen pizzataikinan vaivaamisesta, minä muhjaan mieluusti pottuja.
Perunamuusi on myös siitä kiva ruoka, että sitä voi varioida erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Todella ihana muusi syntyy piparjuurilisällä – tai ruskistetusta voista ja siinä kuullotetusta sipulisilpusta. Jos et halua sekoittaa tätä voita muusiin valmistusvaiheessa, valuta sipuli-voi kuuman muusin päälle juuri ennen nauttimista. Myös savukalat sopivat hyvin pottumuusiin.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
Ruokaisa muusi vie nälän jo sellaisenaan, joten laitan harvemmin kalaa kanssa. Lohi antaa muusille kivan vaaleanpunertavan sävyn ja tuo lisämakua. Jos et välitä sekoittaa kalaa, sitruunaa ja ruohosipulia muusiisi, tällä ohjeella teet maukkaan perusmuusin.
1 kg jauhoista perunaa
noin 1 ½ l vettä
pari tl merisuolaa (keittämiseen)
3 rkl ruohosipulia (tai tilliä)
200 g loimu- tai savulohta
1 (luomu)sitruuna
100 g huoneenlämpöistä voita
yht. 2 ½ dl kermaa ja täysmaitoa
1 dl täysmaitoa
2 tl suolaa
musta- tai valkopippuria maun mukaan
ripaus muskottipähkinää
1 tl vaaleaa muscovadosokeria
Valitse keskenään samankokoisia perunoita ja pese ne. Älä kuori tai pilko.
Mittaa vesi isoon kattilaan, kiehauta ja lisää suola. Tarkka vesimäärä riippuu perunoidesi koosta: niiden on tarkoitus peittyä veteen juuri ja juuri. Laske lämpöä ja kypsennä potut poreilevassa vedessä.
Perunoiden kypsyessä silppua ruohosipuli ja pilko lohi. Pese sitruuna huolella ja raasta puolet kuoresta. Purista hieman mehua talteen. Ota samalla voi pehmenemään.
Kun perunat alkavat olla miltei kypsiä, lämmitä kerma ja maito toisessa kattilassa. Varo kiehauttamasta!
Kaada keitinvesi pois perunakattilasta ja ota talteen tilkka. Kytke lämpö pois liedeltä ja anna perunoiden levätä hetki kannen alla. Näin kuoret lähtevät helposti vetäisemällä.
Jos sinulla ei ole perunapuristinta tai paseerausmahdollisuutta, murskaa perunat kattilassa puulastalla. Maista – ja lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.
Lisää perunoihin kerma-maitoseosta pieninä määrinä kerrallaan (itse käytän ruokalusikkaa) ja sekoita aina välissä, kunnes saat kuohkean ilmavan muusin. Käytä vain sen verran kerma-maitoa, kun on tarpeen. Notkista lopuksi muusi keitinvedellä, jos haluat.
Lisää muskotti, muscovado ja sitruunankuori. Sekoita. Hämmennä kalapalat joukkoon juuri ennen syömistä ja mausta vielä sitruunamehulla, jos olet sitruunan ystävä. Nauti kuumana.
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021