Rakentajan eväät 5/2020
Hyvää ja täyttävää halvalla
Rakennusliiton jäsenlehti
14.8.2020
Hyvää ja täyttävää halvalla
Jaa artikkeli
Jauheliha pitää pintansa ruokapöydissämme, eikä ihme: se taipuu moneen, se on edullista ja sitä saa kaikkialta. Omia jauhelihasuosikkejani on liha-perunasoselaatikko, jota ala-asteella kutsuttiin ”pilkkumuussiksi”. Tuota mautonta kouluruokaa en enää välitä muistella, mutta tällä ohjeella syntyy ihanan muhkea herkku, josta riittää seuraavana päivänä työmaallekin.
Moni tekee jauhelihan kanssa yhä sen virheen, että ottaa lihan suoraan jääkaapista pannulle ja ruskistaa sitä liian antaumuksella. Ota siis liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista ja muista, että kevyt ruskistaminen riittää mainiosti: liha-perunasoselaatikko menee vielä kolmeksi vartiksi uuniin kypsymään.
Pidä myös huoli, että pannu on tarpeeksi kuuma. Haalealla pannulla lihan omat nesteet karkaavat ja liha menettää mehevyyttään. Kaikkea lihaa ei myöskään kannata läväyttää pannulle kerralla. Kun paistat jauhelihan parissa-kolmessa osassa, liha ei viilennä pannua.
Toisin kuin jauhelihakeitossa ja -padoissa, ”pilkkumuussissa” jauhelihan on tarkoitus olla vain pieninä murusina muusin seassa. Paistaessasi lihaa, murustele sitä puuhaarukalla tai lastalla.
Maustamisen suhteen en ole huomannut olennaista eroa siinä, maustatko jauhelihan jo paistamisen lomassa vai vasta lopuksi. Tee niin kuin parhaaksi näet.
Jauhoisista lajikkeista tulee paras muusi, ja perunat kannattaa keittää kuorineen päivineen – säästät aikaa!
Kiehauta vesi isossa kattilassa. Lisää veteen sopivasti suolaa ja perunat kuorineen. Hienonna sipulit pottujen kypsyessä. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paloittele voi ja ota se huoneenlämpöön (jätä hiukan voitelua varten). Kuumenna maito toisessa kattilassa.
Kun perunat ovat kypsiä, kaada heti keitinvesi pois. Anna perunoiden jäähtyä hetki, ettet polta näppejäsi. Sen jälkeen kuoret lähtevät helposti vetäisemällä.
Laita kuoritut perunat takaisin kattilaan. Lisää voi, maito muutamassa osassa sekä kerma. Sekoita kuohkeaksi survimella tai sähkövatkaimella (itse suosin käsin kuohkeuttamista). Mausta suolalla ja pippurilla, ja raasta joukkoon hiukan muskottia. Sekoita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipulit. Varo käristämästä valkosipulia! Lisää pannulle jauheliha ja ruskista. Kun liha alkaa kypsyä, riivi muutamasta oreganonvarresta lehdet lihan joukkoon. Jos käytät kuivattua oreganoa, teelusikallinen riittää.
Yhdistä liha muusiin ja sekoita joukkoon muna. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan tai pataan ja ripota päälle korppujauhoja. Kypsennä 45–55 minuuttia, uunistasi riippuen.
Perinteisesti liha-perunasoselaatikko nautitaan etikkakurkkujen ja punajuuren kera, mutta näin täyttävän ruoan kumppaniksi riittää muutama salaatinlehtikin.
Teksti ja kuva: Sanna Pöyry
Jaa artikkeli
1 ½ kg perunaa (esim. pitoa, puikulaa tai rosamundaa)
hienoa suolaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
75 g voita
4 dl täysmaitoa
tilkka kermaa
valkopippuria
ripaus muskottipähkinää (tarkkana määrän kanssa; muskotti on hallusinogeeni)
oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen
400 g naudanjauhelihaa tai nauta-sikaa (itse käytän 80 % nautaa, 20 % sikaa -jauhelihaa)
tuoretta oreganoa tai jotakin muuta yrttiä makusi mukaan
1 kananmuna
korppujauhoja
Yhteiskunta
13.3.2025
Kolumni
13.3.2025
Yleinen
11.3.2025
Yhteiskunta
13.3.2025
Laki
9.6.2023
Työturvallisuus
16.12.2021